F.A.Q.

Toch nog vragen? Kijk hieronder in onze lijst met veel gestelde vragen voor een antwoord.


Als je op zee gaat varen, is een algemeen stuurbrevet vereist. Wil je echter grote tochten doen (kanaal oversteek naar de UK bijvoorbeeld), dan raden we je aan om eerst ervaring op te doen tijdens één van onze ervaringstochten. Misschien ben je wel echt gebeten door het virus van het varen, en dan raden we je aan om één van volgende brevetten te halen:
 • Het Yachtman-brevet, dat geldig is in kustwateren (minimumleeftijd 20 jaar)
 • Het Yachtnavigator-brevet, dat geldig is in volle zee (minimumleeftijd 21 jaar)
Ben je commercieel actief (bv Charter, opleidingen verzorgen, etc, dan moet je minimaal beschikken over het Yachtman brevet.
Vaar je met een boot langer dan 15m of kan je vaartuig sneller dan 20km/u, dan ben je wettelijk verplicht een vaarbewijs te bezitten. Voor de binnenvaart bestaan er 2 soorten stuurbrevetten:
 • Met een Beperkt stuurbrevet mag u overal varen, behalve op de Beneden-Zeeschelde. Uiteraard mag u hiermee niet op zee varen (niet op open wateren)
 • Met een Algemeen stuurbrevet mag u op alle binnenwaterwegen varen, zonder uitzondering. Evenals op zee.
Ja dat kan. De volgorde waarin je de opleidingen volgt spelen geen rol. Je kan eerst praktijklessen volgen en daarna pas de theoretische lessen aanvangen. Ook dien je nog geen examen afgelegd te hebben alvorens de praktijk te kunnen volgen. Je mag zelfs eerst je praktijk examen afleggen, voor je je inschrijft voor je theorie examen. Wij raden dit zelfs sterk aan. Tijdens de praktijkopleiding al dan niet met examen (permanente evaluatie) zal je heel wat zaken zien die je zullen helpen bij de theorie.
Het staat je volledig vrij om je keuze voor theorie en praktijk in verschillende scholen te volgen. Zo staat het je ook vrij om voor eender welke federatie te kiezen betreffende je dossier voor het bekomen van je vaarbewijs. Wij raden echter wel aan om een pakket te boeken (zoals ons Silver pakket), zo heb je meteen alles wat nodig is om veilig het water op te gaan.
Inschrijven doe je eenvoudig via deze link
Er zijn 4 vereisten:
 • Minimumleeftijd bij examen is 15 jaar. Brevet verkrijgt men pas op 16 jaar
 • Medisch geschikt zijn. Een dokter naar keuze onderzoekt de algemene conditie en test het zicht en gehoor;
 • Slagen voor het theoretisch examen. Volgen van een cursus is niet verplicht, maar is sterk aanbevolen.
 • Slagen voor het praktisch examen:
  • Ofwel legt u enkel het examen af, u reeds beschikt over de nodige kennis en vaardigheden.
   Duurtijd: 1 uur. Slaagkans 65%.
  • Ofwel neemt u deel aan een praktijkopleiding met permanente evaluatie, en wordt u alles eerst voorgetoond en grondig uitgelegd.
   Duurtijd: 1 dag. Slaagkans 98%.
 • Het theoretisch examen = een meerkeuzeproef op computer bij de FOD mobiliteit, examencentra te Antwerpen, Brussel en Oostende (Namen kan ook). Er is géén giscorrectie (vul dus elke vraag in), maar je moet wel slagen voor ELK onderdeel, en in het geheel 60% halen. De inschrijving gebeurt online via de site van de FOD mobiliteit. Je kan je gelijktijdig voor het examen beperkt en aanvullend algemeen inschrijven. Het slaagpercentage op het examen bedraagt ongeveer 50% tot 60%. Wij merken dat het cursisten van Start2Boat een slaagpercentage van meer dan 90% halen bij het éérste examen.
  Start2Boat organiseert theoretische lessen, zowel in het weekend welke je perfect voorbereiden op het theoretisch examen. Wij geven steeds les in kleine groep om iedereen de kans te geven voldoende vragen te stellen en de leerstof volledig te begrijpen. De praktische oefeningen die we veelvuldig maken, zijn de oefeningen die je ook op het examen zal krijgen. Volg je de theoretische cursus bij Start2Boat, dan garanderen wij je een slaagkans van 95 %. Als je niet vertrouwd bent met nautische termen, geen tijd of discipline hebt om zelf te studeren, dan is het volgen van een cursus sterk aan te raden. Bovendien is de examenstof aanzienlijk uitgebreid. Naast de diverse reglementering, voorrangsregels en de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften, maakt de instructeur je wegwijs in motortechniek, EHBO en meteo en leer je navigeren met kennis van getijden en stromingen.
  Wij merken dat koppels vaak samen een cursus volgen, ook al gaat initieel maar 1 iemand voor het examen. Tijdens de cursus blijkt algauw dat beide partners het eigenlijk leuk en interessant vinden en dan beiden toch het examen succesvol afleggen. Zeer handig, want als de schipper van de boot als plots ziek wordt of moe, dan kan de andere zonder enig probleem overnemen in volle vertrouwen.
  Inschrijven voor het theorie examen stuurbrevet kan je via FOD Mobilitie (België).
  Inschrijven voor het praktijk examen stuurbrevet kan je via deze link: boek je praktijkexamen hier.
  De lessenreeks omvat steeds twee volle dagen of vier weekavonden. Dag 1 of avond 1 en 2 : leerstof en oefeningen voor het beperkt stuurbrevet (binnen wateren) Dag 2 of avond 3 en 4 : leerstof en oefeningen voor het algemeen stuurbrevet (getijde wateren)
  Je kan beide delen apart combineren op verschillende locaties of tijdstippen in ons gamma. bv. op zaterdag volg je de cursus beperkt stuurbrevet in Gent en sluit je op twee weekavonden aan bij de cursus te Brugge. Het is evenwel aan te raden om te starten met het beperkt stuurbrevet. We plannen ook opleidingen op 2 zaterdag ipv een volledig weekend bv.
  Bij Start2Boat kan je je cursuspakket zelf samenstellen. Je kan enkel de theoretische cursus volgen en later nog kiezen voor praktijk, of je boekt ons voordelig combipakket dat je volledig voorbereid op varen in binnen- en buitenland. Met ons samengesteld pakket heb je meteen alles op zak, zelf je marifoon opleiding! Met onze combipakketten doe je altijd je financieel voordeel.
  Maar ga er in grote lijnen van uit dat je ongeveer 450 tot 500 EUR zal uitgeven aan cursussen (stuurbrevet en Marifoon/VHF), boek, praktijk en praktijkexamen. Wij zeggen dit liever vooraf, en net daarom bieden we het ook in pakket aan. Geen verassingen!
  Een praktijkcursus is niet verplicht. Het volstaat om een praktijkexamen af te leggen bij een erkend examencentrum zoals Start2Boat of Start2Sail.
  Wij raden echter wel aan om opleiding te volgen, zo verhoog je niet alleen je slaagkans, maar weet je wat je doet.
  Zelfs al heb je ervaring, de kans bestaat dat je verkeerde zaken aanleerde, of zaken welke niet overal toepasbaar zijn.
  Je kan je praktijkboot kiezen in functie van je vaarplannen, je gewenst vaargebied of je geplande aankoop van een type boot (speedboat, rib, motorcruiser, groot jacht). Start2Boat heeft 7 boten in eigen beheer: van 8 meter RIB tot motorjacht van 12 meter. Al dan niet met meerdere motoren. Wij raden je wel aan je examen aan zee te doen, daar leer je het meeste uit.
  NOOT: bij Start2Boat organiseren we geregeld praktijkopleidingen met meerdere boten. Zo kan je in de voormiddag en in de namiddag 2 verschillende boten proberen. Daarnaast hebben we ook heuse ervaringstochten, waarbij je bvb. van Gent naar Brugge vaart, van Zeebrugge naar Breskens, noem maar op.
  Neen, er is geen strikte volgorde. Je kan perfect eerst je praktijk doen, waarbij je al tijdens de praktijkdag heel veel kan opsteken over veiligheid, reglementering en voorrangsregels. De theoretische lessen zijn dan heel bevattelijk.
  Ook hier biedt Start2boat een oplossing. Je kan aansluiten bij een geplande groepspraktijk of je volgt een intensieve praktijkdag, individueel of samen met je partner. De instructeur bespreekt met jou je specifieke wensen en je partner wordt mee betrokken in de handigheid van het aan- en afmeren, de techniek van het touwwerk,... Ideaal als voorbereiding op een geplande vakantie of de aankoop van je eigen boot. Opleidingen kunnen ook op je eigen boot. Of je boekt een privé begeleiding, een dagje varen met opleiding specifiek op jou gericht.
  Even geduld. Je aanvraag wordt nu verwerkt bij Start2Boat en je wordt ingepland bij de cursus van je keuze. Je ontvangt weldra een bevestiging met de betalingsuitnodiging. Eens betaald is je reservatie definitief.
  De week voor je opleiding ontvang je alle praktische informatie: waar moet je zijn, om hoe laat, en wie is je instructeur.
  Let wel; Bij reservering gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en betalingsvoorwaarden.
  Het beperkt stuurbrevet is geldig voor de Belgische binnenwateren met uitzondering van de Beneden-Zeeschelde. Het algemeen stuurbrevet is geldig voor alle Belgische binnenwateren. Wil je in het buitenland varen, vergeet je ICC niet aan te vragen. Hiermee kan je - zonder bijkomend examen - wereldwijd gaan varen.
  Het beperkt en het algemeen Belgisch stuurbrevet worden niet overal aanvaard in het buitenland, hiervoor dien je het eerst om te zetten naar een ICC. Je kan er dus geen boot mee gaan huren op vakantie. Tenzij je het vooraf omzet in een ICC (hiervoor is géén bijkomend examen nodig).
  Eenmaal je het gepast stuurbrevet bezit, kan je het Belgisch ICC bekomen, via louter administratieve aanvraag. (Geen extra examen dus) Heb je een Beperkt stuurbrevet motor, dan kan je het ICC-I-M (Inland, Motor) bekomen. Heb je een Beperkt stuurbrevet zeil, dan kan je het ICC-I-MS (Inland, Motor, Sail) bekomen. Ben je in het bezit van een Algemeen Belgisch stuurbrevet motor, dan kan je het ICC-IC-M (Inland, Coastal, Motor) aanvragen. Ben je in het bezit van een Algemeen Belgisch stuurbrevet zeil, dan kan je het ICC-IC-MS (Inland, Coastal, Motor) aanvragen. Aanvraag van het ICC kost ongeveer 75 euro.
  Hier verwijzen we je graag door naar volgende site: http://www.anwb.nl/water/varen/buitenland Je vindt hier nuttige info betreffende de verplichte vaardocumenten en verzekering voor het gebied van Noorwegen tot Turkije.
  Inderdaad. Het is een Belgisch brevet wat je kan halen nadat je de examens stuurbrevet hebt afgelgd. Het is internationaal erkend voor kustvaart tot 50 zeemijl buiten de kust, welk je competentie aantoont om aan de kust en op zee te varen. Er zijn twee soorten brevetten wat je kan halen na je stuurbrevet: - brevet van Yachtman voor de kustwateren - brevet van Yachtnavigator voor op volle zee (oceaan oversteek bv)
  Het is niet alleen nuttig, het is in sommige gevallen zelfs verplicht: op een boot vanaf 7 meter, dien je verplicht een marifoon aan boord te hebben. Iedereen die een radiostation op zijn schip heeft, moet in het bezit zijn van een "exploitatievergunning". Om de installatie op je boot te mogen gebruiken, dien je te beschikken over een "bedieningscertificaat", beide staan los van elkaar. Moet je het examen afleggen? Zeker een aanrader! Wat als je zonder brandstof valt op zee? Gebruik wil maken van een sluis? Of nog een touw in je schroef belandt, en je hulp nodig hebt?
  Onze leuze op het water is: "veiligheid boven alles". Dan spreekt het voor zicht dat we deze cursus sterk aanbevelen. Om die reden hebben we sinds kort ook onze prijs van de cursus permanent verlaagd naar € 75. Tijdens de cursus leren we je hoe zo een apparaat werkt, de bedieningstoetsen, de verschillende "verplichte" en "verboden" kanalen. Je leert begrippen zoals AIS en ATIS of DSC, en hoe je de verschillende noodoproepen voert, behandeld en beantwoord.
  Je leert ook het Nato alfabet: Alpha Papa Tango ;-)

  Geen antwoord op je vraag gevonden?

  Staat je vraag niet in onze lijst van F.A.Q.?

  Stel je vraag

   

  Contact Info

  • Ma - Vrij: 9u tot 18u
  • Zaterdag: 9u tot 15u
  • Zondag: 9u tot 13u

  Sales

  U boekt ons frequent of u wilt een concurrerend tarief voor uw bedrijf afspreken? Contacteer dan onze sales afdeling:

  Sales & marketing:

  • +32 497 51 07 33
  Vaak gestelde vragen aan Start2Boat

  Disclaimer

  Alle informatie, zowel onder de vorm van tekst, bestanden als beelden als eender welke andere vorm wordt door Start2Boat enkel ten informatieve titel ter beschikking gesteld.

  Start2Boat kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de onjuistheden of tekortkomingen in de gegevens zoals die vermeld staan op de site. Incorrecte gegevens of tekortkomingen op de site geven geen recht op een financiële compensatie.

  Contact Details


  Email: info@start2boat.be
  Website: www.start2boat.be
  Facebook: www.facebook.com/Start2boat

  Krommehamlaan 32,
  9031 Drongen,
  België,
  btw nr: BE0647988308